Siirry suoraan sisältöön

Lintujen bongaus talvella

Lintujen bongaus talvella

Lintujen bongaus talvella voi olla haastavampaa

Lintujen bongaus on monelle rakas harrastus, jota ei malttaisi lopettaa talveksikaan. Sitä ei onneksi tarvitsekaan lopettaa, vaikka osa linnuista lentääkin kylmien säiden ajaksi etelään. Tämä sivusto antaa vinkkejä kuinka lintubongausta voi harrastaa myös talvisäillä – sekä mitä muuta metsästä voi bongata lintujen lisäksi.

Kevään linnunlaulut ovat musiikkia lintuharrastajien korville. Kevääseen on kuitenkin pitkä aika ja siksi myös talvi kannattaa käyttää mahdollisimman hyvin lintuharrastuksen parissa. Talvellakin voi bongata lintuja jopa omasta pihasta käsin ja talviharrastajille onkin jopa oma tapahtuma nimeltä Pihabongaus. Se on loistava tapa yhdistää harrastus ja saman henkisten ihmisten kanssa yhteydenpito.

Eläintenjäljet voi myös ottaa seurantaan talvisin, mikäli lähialueella ei ole paljon bongailtavia lintuja. Metsän eläinten jälkien seuraaminen on talvisin huomattavasti helpompaa lumen vuoksi, johon jäljet jäävät helposti.

Lintujen bongaus talvella

Mitä lintuja voi bongata talvikeleillä?

Eläintenjäljet ovat vaihtoehto lintujen bongaamiselle

Monet lintulaudan linnut ilahduttavat useita bongaajia, mutta moni kaipaa silti lisää bongattavaa lukuisien lintujen oleillessa etelämmässä. Eläinten jälkiä voi bongata lintujen tapaan jopa omalta pihalta käsin, mikäli asuu alueella, jossa eläimet liikkuvat.

Myös kaupunkialueilla voi bongata pienten eläinten, kuten lintujen tai vaikkapa oravien jälkiä. Usein kaupungista ei myöskään tarvitse matkustaa kovinkaan kauas löytääkseen luontopaikan, jossa on mahdollista nähdä enemmän jälkiä. Ota selvää esimerkiksi oman paikkakuntasi luontopoluista, kansallispuistoista tai muista alueista, jotka ovat hieman kauempana asutuksesta ja palveluista.

Suomen yleisimmät linnut talvisin

Suomen yleisimpiin talvilintuihin kuuluu esimerkiksi monien kotipihoista tuttu talitiainen, eli talitintti. Pienen linnun keltaista, mustaa ja valkoista yhdistelevä ulkoasu on helppo tunnistaa ja se on tuttu näky esimerkiksi pihojen ja mökkien lintulaudoilla. Myös paljon talitiaista muistuttava, mutta pienempi sinitiainen on yleinen lintu Suomen talvimaisemissa.

Useat talvisin liikkuvat Suomen yleisimmät linnut ovat melko helposti tunnistettavia. Esimerkiksi fasaani on jopa 90 cm pitkä lintu, jolla on pitkä ruskea pyrstö. Se onkin monia talvilintuja suurempi, mutta ei kuitenkaan aivan niin suuri kuin esimerkiksi monet vesilinnut Suomessa. Naaras on hyvin tunnistettava sen ruskean peitteen ja mustien pilkkujen vuoksi. Niitä esiintyy Etelä-Suomesta Keski-Suomeen saakka.

Lintujen bongaus talvella

Bongaus talvella on vaikeampaa

Lintujen bongaus talvella ei ole aivan yhtä monipuolista ja helppoa kuin kesäisin. Onneksi monet Suomen yleisimmät linnut asustavat Suomessa kuitenkin myös talviaikaan. Talvibongaamisessa on muitakin haasteita, kuten kylmä sää. Kesäisin bongaamiseen voi käyttää helposti jopa tunteja, mutta talvella pystyy harvoin olemaan kovin pitkiä aikoja ulkona kerrallaan. Ainakin riittävän lämpimästä vaatetuksesta ja hyvistä kengistä on huolehdittava.

Bongaus onnistuu kuitenkin talvisin usein jopa oman talon tai mökin ikkunasta käsin. Etenkin ruokittavat linnut tulevat silloin usein pihamaalle. On kuitenkin hyvä muistaa, että kun talviruokinnan aloittaa, sitä ei tulisi lopettaa ennen kevättä. Ruokintaa ei kuitenkaan pidä jatkaa enää pesimäkauden alkaessa. Talvi kuluu hauskalla ja mielenkiintoisella tavalla lintujen ruokailua tarkkaillen ja kevään linnunlaulut kajahtavatkin taas nopeasti ilmoille.

Bongauksen voi yhdistää talviurheiluun

Lintujen bongaus talvella

Bongaus talvisin voi olla melko kylmää puuhaa. Moni ei pystykään olemaan pitkiä aikoja paikoillaan kylmässä säässä lintuja bongaillen. Lintuja voi kuitenkin bongata usein omasta ikkunastakin, mutta myös urheilun ja bongauksen yhdistäminen on hyvä idea. Esimerkiksi hiihtäminen tai lenkkeily lähimetsässä tekee hyvää kunnolle ja terveydelle ja samalla on hyvä mahdollisuus bongata lintuja.

Lintujen bongaamista ei siis tarvitse missään nimessä lopettaa talvella, kunhan muistaa pukeutua lämpimästi ja ottaa selvää mitä lintuja talvisin voi bongailla. Voit myös osallistua hauskaan Pihabongaus-tapahtumaan, jossa on usein tuhansia osallistujia.