Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Lintujen pesimäaika Suomessa

Lintujen pesimäaika Suomessa

Laulujoutsen uimassa.

Lintujen pesimäaika kiinnostaa monia lintubongareita. Pesimäaika vaihtelee lajin mukaan, mutta aikaisimmat linnut aloittavat pesimiseen valmistelun jo hyvin aikaisin kevättalvella. Monet linnut pesivät kuitenkin vasta myöhemmästä keväästä elokuuhun sijoittuvalla aikavälillä. Seuraavassa on kerrottu muutamien Suomen yleisimpien lintujen pesimisajoista ja -tavoista. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Suomessa on lähes 500 lintulajia. Niiden pesimisajat ja -tavat voivat poiketa toisistaan melko paljonkin.

Mikä on lintujen pesimäaika?

Lintujen pesimisajalla tarkoitetaan sitä aikaa, joka käsittää lintujen yleisen lisääntymis- ja pesintäajan. Se vaihtelee hieman lajin mukaan. Suurin osa linnuista kuitenkin pesii huhtikuun puolivälin ja heinäkuun lopun välisenä aikana. Etenkin pikkulintujen pesimäaika kiinnostaa monia, sillä Suomen yleisiä pikkulintuja voi bongata helposti jopa omalta pihalta käsin. Esimerkiksi talitiainen munii huhti–toukokuussa ja niiden haudonta-aika on 12–15 vuorokautta.

Lintujen pesimäaikaan kuuluu munimisen ja hautomisen lisäksi myös pesäpoikasaika, joka vaihtelee eri lajien välillä. Esimerkiksi Suomessa erittäin yleisellä talitiaisella se on 16–21 vuorokautta ja uusintapesueita tavataan säännöllisesti. On myös hyvä tietää, että pesimäaikaan kaikki linnut Suomessa ovat rauhoitettuja. Lintujen pesimärauhalla halutaan turvata lintujen mahdollisuus lisääntymiseen ja tällöin kaikkea häiriötä lintujen lisääntymispaikoilla tulee välttää mahdollisuuksien mukaan – myös lintuja bongatessa.

Suomen pikkulintujen pesimäaika

Lintujen pesimäaika on useilla lajeilla toukokuun aikana. Esimerkiksi Suomen yleisimpiin lintuihin kuuluva peippo munii huhti–toukokuussa 3–7 munaa ja naaras hautoo niitä 11–15 vuorokautta. Sen pesäpoikasaika on 10–15 vuorokautta. Yleisimpiin lintuihin Suomessa kuuluva pikkulintu munii myös huhti–toukokuussa, jolloin se munii 2–8 munaa. Naaras hautoo munia 12–15 vuorokautta ja sen pesäpoikasaika on 11–17 vuorokautta. Punarinta voi tehdä toisen pesueen samoin kuin peippokin.

Metsäkirvinen ja pajulintu ovat myös erittäin yleisiä pikkulintuja Suomessa. Lintujen pesimäaika on usein myös toukokuussa. Tosin pajulinnun pesimäaika voi mennä myös kesäkuun puolelle. Pajulintu munii 4–8 munaa ja vain naaras hautoo niitä 12–13 vuorokautta. Metsäkirvinen taas munii 3–6 munaa ja myös tämän lintulajin naaras hautoo munia. Haudonta-aika on 12–14 vuorokautta.

Varpuslintujen pesimisaika

Varpuslinnut ovat suuri linturyhmä, johon kuuluu yli 5 000 lajia eli yli puolet maailman lintulajeista. Kaikki eurooppalaiset varpuslajit ovat laululintuja. Suomessa esiintyviä varpuslintuja ovat esimerkiksi hippiäinen ja korppi. Hippiäinen on koko Euroopan pienikokoisin lintu. Tämä yleensä 8,5–9,5 senttimetriä pitkä pikkulintu munii monien Suomen pikkulintujen tavoin huhti–toukokuussa. Se pesii koko maassa Keski-Lappiin saakka, joten se sopii monille lintubongailuun. Esimerkiksi hostingpalvelu tarjoaa mahdollisuuden jakaa omat hippiäisbongaamiset myös Pohjois-Lapissa asuville lintubongaajille.

Varpuslinnut voivat pesiä myös jo maaliskuussa. Esimerkiksi monille tuttu pikkulintuja suurempi korppi munii jo maalis–huhtikuussa 3–6 munaa, joita korppinaaras hautoo 18- 20 vuorokautta. Lintuperhe pysyy yhdessä vielä muutaman kuukauden tämän jälkeen. Västäräkki on myös yleinen varpuslintu, jonka pesimisaika on toukokuussa.

Lintujen pesimäaika Suomen vesilinnuilla

Vesilinnut Suomessa ovat esimerkiksi sorsalintuja. Esimerkiksi monille tuttu sinisorsa on Suomen suosituin riistalintu. Moni tunnistaa etenkin juhlapukuisen koiraan sen vihreästä päästä. Sinisorsa munii huhtikuussa 5–12 munaa, joita linnuista vain naaras hautoo. Sen haudonta-aika on 22–30 vuorokautta. Poikaset etsivät itse ravintonsa jo hyvin nuorina, mutta pysyvät silti poikueena naaraan seurassa melko pitkään.

Laulujoutsen kuuluu myös sorsalintuihin. Suomen kansallislintu munii lukuisten muiden Suomen lintulajien tavoin touko–kesäkuussa. Se munii kerrallaan 4–6 munaa, joita vain naaras hautoo. Hautomisaika on monia lintulajeja pidempi, sillä se on 35–42 vuorokautta.

Lintujen pesimäaika sijoittuu siis usein keväälle. Niitä bongatessa kannattaa ottaa huomioon eri lajien pesimisajat ja pysyä tarpeeksi kaukana niiden pesimäalueista. Linnut ovat rauhoitettuja pesimäaikoina, eikä niitä tulisi häiritä mitenkään kesken pesinnän. Osa linnuista voi myös uhitella ihmisille puolustaessaan pesäänsä. Linnut eivät kuitenkaan yleensä vahingoita ihmistä, mutta niiden pesimisaikaa tulee kunnioittaa aina. Muista siis olla varovainen lintujen kanssa varsinkin niiden pesimisaikoina.