Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Lintulajit Suomessa ovat kirjava joukko

Lintulajit Suomessa ovat kirjava joukko

Backyard birds, close up of tufted titmouse perched on a bird feeder

Suomessa on havaittu 480 eri lajia joista kuitenkin vain osa kuuluu säännölliseen pesimälinnustoon. Talitiainen kuuluu luonnollisesti vakio kalustoon ja on kaikille tuttu lauluääntä myöten. Eri lintulajit Suomessa tarjoavat pitkäksi aikaa haastetta, sillä pesimälinnustoammekin on tarjolla noin 240 eri lajia. Siinä on melkoinen tutkiminen, että löytää vaikka sata erilaista lintua. Tämä voikin olla lintuihmisten yhteinen puuha ja kisa. Kuka porukasta tunnistaa ja havaitsee ensin kaikki.

Lintulajit Suomessa ilahduttavat ja vähän välillä vihastuttavatkin. Kaikki linnut eivät ole yhtä tervetulleita pihapiiriin kuin toiset. Harakka ja varis ehkä saavat herkemmin häädön kuin talitintti ja punarinta. Varsinkin varis tulee usein leimattua roskalinnuksi, sillä se tutkii mielellään roskapusseja jos niihin pääsee käsiksi.

Miten lintuja kannattaa oppia tunnistamaan

Kun lintuja alkaa harrastella, onkin edessä melkoinen urakka jos haluaa heti oppia kaikki. Ehkä kuitenkin maltti on valttia ja kannattaa aloittaa jostain pienemmästä osiosta. Esimerkiksi siitä, mitkä linnut olisivat löydettävissä juuri nyt. https://mokkibongaus.fi/lintujen-talvehtiminen-suomessa/ ajaa monet linnut talvella piiloon ja niiden bongailu voi olla haastavaa.

Lintulajit Suomessa eivät ihan heti kuitenkaan lopu kesken ja netistä löytyy toinen toistaan upeampia kuvia joista yksityiskohdatkin näkyvät hienosti. Kuvia katselemalla ja lajikuvauksia lukemalla pääsee jo hyvään vauhtiin. Jos kulkee ulkona kameran kanssa, voi nappailla kuvia näkemistään linnuista ja vertailla niitä kotona näihin kuvauksiin, ellei ole varma mitä tulikaan bongattua.

Historialliset lajit

Suomen linnustoon kuuluu myös muutama laji, joita ei olla tavattu 1950 vuoden jälkeen kertaakaan. Näitä viittä kutsutaan siis historiallisiksi lajeiksi

  • Pelikaani, tavattu kahdesti Suomessa
  • Aromerikotka, tavattu kahdesti Suomessa
  • Idänkaulustrappi, tavattu Suomessa kerran
  • Isotrappi, tavattu Suomessa kolmesti
  • Amerikansirri, tavattu Suomessa kerran

Uusia löytöjä tapahtuu yllättäen

Talitiainen on kaikille tuttu, mutta entä kivikkosatakieli? Se on ollut pitkään lintuharrastajien haaveissa, mutta vuonna 2021 toukokuussa sellaisen bongasi mökkinsä pihamaalta, Kemiönsaaresta nainen. Hän sai linnusta kuvan jonka jälkeen se katosi jälleen. Nämä ovat bongareille onnen hetkiä ja tulevat vastaan kun niitä vähiten odottaa.

Vaikka toistaiseksi talitiainen olisikin se ainoa lintu jonka osaa tunnistaa, taito karttuu nopeasti. Alkuun kaikki on ehkä uutta, mutta pikku hiljaa kasvaa kyky erottaa nämä siipiveikot toisistaan ja tehdä ehkä tuollainen huippuhavaintokin. Samalla tulee kuljettua luonnossa ja ehkä nähtyä muitakin luonnon ihmeitä lintujen lisäksi. Tunnistatko seuraavan vuoden aikana sata eri lintulajia?