Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Mökin keittiö on mökin sydän

Mökin keittiö on mökin sydän

Mökin keittiö

Toimiva mökin keittiö on avain mukavaan oleskeluun mökillä. Keittiön toiminnallisuuden lisäksi mökin keittiön sisustus luo puitteet paitsi toimivalle, myös viihtyisälle ruoanlaitolle ja ruokailulle. Mökin tyyli vaikuttaa myös keittiön sisustamiseen. Esimerkiksi vanhan huvilatyyppisen mökin keittiön seiniin sopii maalaisromanttinen tapetti sekä puiset kalusteet. Samoin valaisimilla ja astioilla voi täydentää haluamaansa sisustustyyliä myös keittiössä. Näin mökistä saa oman näköisen ja siellä on mukava viettää vapaa-aikaa.

Mökin keittiö on mökin sydän, vaikka se olisi pieni. Keittiössä valmistetaan, tai ainakin lämmitetään kaikki mökillä nautitut ateriat. Jos mökki on sähköistetty, siellä on usein sähköliesi ruoan valmistusta varten. Sähköttömissä mökeissä käytetään kaasuliesiä.

Mökki on monille rentoutumisen paikka

Luonnonystävälle mökki on myös paikka harrastaa. Esimerkiksi bongaus on oivallinen ajanviete mökille. Lämpimänä vuodenaikana voi vaikka asettua riippukeinuun seuraamaan pihapiirin lintulajeja tai tunnistaa vesilintuja laiturilla oleskellen. Moni kasvattaa mökin hyötypuutarhassa vihanneksia tai marjastaa ja sienestää mökin lähimetsissä.

Mökki on useimmille vapaa-ajan asunto, toinen koti. Mökkielämään kiteytyy irtautuminen arjesta, työstä palautuminen ja akkujen lataaminen. Mökillä halutaan viettää mukavaa aikaa perheen ja ystävien kanssa. Ruoanlaitto kuuluu erottamattomasti mökkielämään. Mökin keittiö ratkaisee, millaisia aterioita siellä pystyy toteuttamaan. Mukavat muistot syntyvät keittiön luomusten kautta.

Mitä mökin keittiössä kannattaa huomioida?

Kun suunnitellaan mökin keittiötä, kannattaa keittiö rakentaa niin, että se vastaa käyttäjiensä tarpeisiin. Innokkaan ruoanlaittajan keittiö on erilainen kuin sellaisen, joka vain lämmittää valmiita aterioita.

  • Mökin keittiön suunnitteluun vaikuttaa se, tuleeko mökkiin sähkö.
  • Ruoanlaittoon mökissä vaikuttaa mahdollinen tulisija, esimerkiksi puuhella.
  • Suunnitteluun vaikuttaa käytettävissä oleva tila, työtasot ja säilytystilat.

Tee mökin keittiöstä oman näköinen

Mökin keittiön – kuten koko mökin – voi sisustaa omalla tyylillä. Mökkejä ja niiden keittiöitä on monenlaisia, niin vanhoja torppia ja maalaistaloja kuin moderneja pelkistettyjä vapaa-ajan asuntojakin. Esimerkiksi puuhuvilaan sopii rouhea maanläheinen tyyli ja keittiöön maalaisromanttinen tapetti. Tyylin viimeistelevät sopivat tekstiilit ja valaisimet sekä kynttilät.

Maalaisromanttinen tapetti on vain yksi esimerkki, jolla mökin tyyliä voi korostaa. Hirsimökeissä seinät jätetään usein käsittelemättä, joka korostaa maanläheistä tyyliä. Kontrastia sisustukseen saadaan vaikkapa tekstiileillä: matoilla, tyynyillä ja verhoilla. Myös huonekalut ja tulisijat antavat luonnetta sisustukseen. Luonnonläheiseen tyyliin sopivat esimerkiksi räsymatot ja keinutuoli, jossa on mukava istuskella ja seurata lähiluonnon tapahtumia.