Siirry suoraan sisältöön

Vesilinnut Suomessa

vesilinnut Suomessa

Vesilinnut Suomessa ovat usein tuttuja

Vaikka aina onkin hyvä kunnioittaa lintujen omaa rauhaa, on lintujen pesimäaika sellainen, jolloin kaikki linnut ovat rauhoitettuja. Totta kai myös vesilinnut. Meille niin tutut sorsat, telkät ja muut tarvitsevat aikaa lisääntymiseen ja lajin turvaamiseen. Kauempaa voi katsella, mutta niiden erottaminen voi olla hankalampaa. Tällöin apuun rientävät hyvät kiikarit tai jos oikein on innokas, kunnollinen kamera. Kohteet siirtyvät silmän räpäyksessä kuin käden ulottuville. Näin voi ihailla kauniita lintuja mutta antaa niille samalla mahdollisuuden olla omassa rauhassaan. Usein sorsia näkeekin kyllä uimassa melko vilkkaillakin rannoilla, joten kovin kauas ei ehkä ole tarpeen lähteä niitä bongatakseen.

Sinisorsa on hyvin tuttu ja helppo tunnistaa. Koiraan kaunis vihreä, juhlapukuinen pää erottuu helposti joukosta. Vesilinnut Suomessa eivät yleisesti ole kovinkaan värikkäitä, mutta se helpottaa maastoutumisessa ja suojassa pysymisessä hyvin.

Sinisorsa on myös suosittua riistaa

Kun sorsan metsästyskausi alkaa elokuun loppupuolella, tietää se innokkaiden metsämiesten liikahtelua vesistöjen äärelle. Se onkin vesilinnuista juuri se tärkein riistalintu. Se esiintyy koko maassa mutta runsaiten etelän puolella. Pesän sinisorsa tekee rantaheinikkoon, joskus yllättävänkin kauas vedestä.

Tämä on melko iso lintu, vaikkei se siltä ehkä aalloilla lipuessaan äkkiä vaikutakaan. Sen siipien väli voi olla lähemmäs metrin ja linnun pituus noin 50-60 cm. Kuten muidenkin puolisukeltajien, niin sinisorsankin ravinto koostuu lähinnä levistä, vesikasveista ja selkärangattomista. Syvemmissä vesissä aikaansa viettävät kokosukeltajat syövät joko pieniä kaloja tai pohjaeläimiä.

vesilinnut Suomessa

Vesilintujen poikasten elämää

Kun vesilintu kuoriutuu, ei se tiedä millaista emoa sen tulisi lähteä seuraamaan. Se leimaantuukin ensimmäisenä näkemäänsä liikkuvaan hahmoon. Onkin melkoisen tärkeää, että emo on paikalla tällöin. Poikaset jättävät pesän melko nopeasti ja niitä sanotaan pesäpakoisiksi. Esimerkiksi taas talitintin poikaset syntyvät hyvin avuttomina ja viipyvät pesässä parikin viikkoa.

Vesilinnuilla on säännöllisesti sulkasato, jolla varmistetaan höyhenpuvun hyvänä pysyminen. Lintulaudan linnut vaihtavat myös sulkansa, mutta jokaisella se tapahtuu omaan, lajityypilliseen tahtiinsa. Vesilinnut ovat usein joitain viikkoja lentokyvyttömiä sulkasadon aikana ja silloin ne pysyttelevätkin visusti piilossa kasvillisuuden suojissa. Tällöin lintu on melko haavoittuvainen ja saattaakin joutua vaikka ketun nappaamaksi.

Yleisimmät vesilinnut Suomessa

vesilinnut Suomessa

Monelle lintubongaus opettaa paljon ja myös yleisimmät vesilinnut Suomessa ovat hyvinkin tuttuja. Sinisorsan lisäksi myös telkkä, tavi ja haapana kuuluvat näihin Suomessa viihtyviin lajeihin. Haapana kuuluukin niihin kaikista yleisimpiin esiintyen koko maassa. Runsaiten kuitenkin Pohjois-Suomessa. Myös haapana on metsästettävä lintulaji ja sen metsästysaika on samaan aikaan sinisorsan kanssa. Saamistaan saaliista on aina tehtävä saalisilmoitus, jotta kantaa pystytään valvomaan. Pesimäaikaan kaikki linnut ovat rauhoitettuja.

Lintujen pesimäaika vaihtelee huhtikuun alusta heinäkuun loppuun. Tällä välillä siis niille pitää antaa ehdottomasti pesimärauha. Pesiin ei myöskään saa koskea, vaikka lintu tekisikin sen ihmisen kannalta epämieluisaan paikkaan. Jos mahdollista, on hyvä välttää kulkua pesän alueella ja pyrkiä tulkitsemaan lintujen varoitushuutoja. Lintujen ääntelyillä on aina tarkoituksensa ja myös tunkeilijan pois hätyyttämiseen on omansa.