Siirry suoraan sisältöön

Lintulaudan linnut

lintulaudan linnut

Lintulaudan linnut ovat mukavia seurattavia

Suomen talvilinnut tuovat iloa talvipäiviimme samalla kun ilahdutamme niitä asettamalla tarjolle ruokaa. Laudalla ruokailevat niin talitiainen, sinitiainen kuin punatulkkukin seuranaan liuta monia muita lintuja. Myöskään tikat eivät ole mahdoton näky ja niillä onkin jokaisella omanlaisensa koputus, jonka voi opetella tunnistamaan. Lintuja tulisi jaksaa ruokkia, kun sen aloittaa. Ne ovat hyvin riippuvaisia ihmisten avusta ja jos ruoan tarjoilu syystä tai toisesta loppuu kesken, voi se olla linnuille hyvinkin kohtalokasta. Mökille siis ei ole hyvä lintulautaa viritellä, ellei siellä sitten tule käytyä usein täyttämässä lintujen buffetpöytää niin, että tarjottavaa riittää.

Lintulaudan linnut arvostavat kaikenlaista ruokaa, mutta usein huomaa että esimerkiksi pähkinäautomaatti linnuille on suositumpi muita. Siitä saattaa oravakin innostua todenteolla. Tali on suosittua evästä myös ja sitä onkin kätevinä palloina ja pötköinä tarjolla.

Pähkinäautomaatti linnuille saa suosiota

Näitä automaatteja saa melkeinpä mistä vain marketeista ja samalla on hyvä napata täytteetkin. Kun ruokailijat huomaavat tarjoilun, tyhjenevät automaatit ja lintulaudat yllättävän vikkelää tahtia. Sen sijaan, että lähtee kiireellä kauppaan hakemaan lisää tai antaa lintujen odottaa, on parempi kun kotona on täydennysvaroja koko ajan jemmassa.

Siinä voi kestää tovi jos toinenkin, ennen kuin linnut saapuvat uuden lintulaudan luokse. Niillä voi olla hyvää ruokaa jossain muualla tai ne eivät ole vielä oppineet, että uusi paikka on olemassa. Ei siis kannata hätäillä, ettei niille kelpaisi. Hiljalleen ne löytävät tiensä ruokapöytien ääreen ja seuraavana vuonna ne osaavat tulla jo suoraan.

lintulaudan linnut

Siisti lintulauta on kaikille etu

Myös lintujen hygieniasta kannattaa pitää huolta ja pitää lintulauta siistinä. Se tulee puhdistaa ennen kuin ruokaa lisätään ensimmäisen kerran syksyllä ja on vältettävä ruoan putoilua maahan. Linnut saattavat tehdä tarpeitaan maassa olevien ruokien päälle, jolloin taudit pääsevät leviämään helpommin. Maahan pudonnut ruoka houkuttelee paikalle myös erilaisia pikkujyrsijöitä.

Lintujen olisi myös hyvä päästä tarpeen tullen suojaan vaikka kesken ruokailun. Ruokintapaikan lähellä on hyvä olla jotain kasvillisuutta, kuten tuuhea pensas. Näin linnut pääsevät piiloutumaan vaikkapa paikalle osuneelta kissalta. Vesilinnut Suomessa eivät lintulaudalla vieraile ja monet niistä muuttavatkin hieman etelämmäs talven ajaksi. Esimerkiksi sinisorsat kuitenkin etsiytyvät mieluusti myös ulkosaaristoon ja muille sulapaikoille.

Lintulaudan linnut ovat mainio tapa osallistua pihabongaukseen

lintulaudan linnut

Lintulaudasta saa myös itselleen mainion harrastuksen. Lintubongaus ja aivan erityisesti pihabongaus on monelle suosittu juttu. Birdlife järjestää pihabongaus tapahtumaa ja se on jopa Suomen suurin lintutapahtuma. Sen ajankohta on yleensä tammikuun viimeinen viikonloppu ja sen tavoitteensa on innostaa tarkkailemaan oman lintulautansa vierailijoita. Lintulaudan linnut ovat tapahtumassa pääosassa. Se ei ole kilpailu, eikä havaintojen määrä ole oleellinen. Tärkeintä on, että bongaa edes yhden linnun ja ilmoittaa havaintonsa.

Pihabongaus on hyvä keino, jolla saada tietoa siitä, miten Suomen talvinen linnusto muuttuu. Suomen talvilinnut ovat näppäriä selviämään ja ihmisen avustuksella niiden kannat ovatkin nousseet. Joten jatketaan tätä hyvää tapaa ja täytetään lintulaudat ja ruokinta-automaatit tulevinakin talvina säännöllisesti. Linnut auttavat meitä puolestaan kesällä käyttämällä ikäviä hyttysiä ja muista hyönteisiä ravinnokseen.