Jos suomalaisilta kysyttäisi: kuinka moni ei haluaisi itselleen omaa kesämökkiä, niin tuskin monikaan vastaisi kieltävästi. Mikä sen mukavampaa, kuin viettää kesälomaa omalla mökillään, ja mielellään järven rannalla. Kesämökki ei tunnu samalta, jos ei ole omaa rantaa, jossa saa omassa rauhassa uida ja kalastaa. Monella kesämökkikausi alkaa jo keväällä lumen sulaessa, ja jatkuu pitkälle syksyyn. Jotkut viettävät talvellakin aikaa mökillään, mikäli mökki on talviasuttava. Joulunvietto kesämökillä on myös usealla perinteinen tapa. Jos ei ole mahdollisuuksia ostaa omaa kesämökkiä, niin aina voi vuokrata. Erilaisia mökkejä vuokrataan viikonlopuiksi, viikoiksi tai kuukausiksi kerrallaan, ja jopa vieläkin pidemmiksi ajoiksi.
Mökillä on aina jotakin tekemistä, ja harva osaa vain istua ja rentoutua, vaikka olisi lomalla. Sekin tapa kannattaisi opetella, koska se on tärkeää, jaksamista ajatellen. Mökillä on mukavaa seurata luonnossa tapahtuvia muutoksia, heti keväästä alkaen. Lintujen pesintäajan seuraaminen on mielenkiintoista. Se on todella vilkasta aikaa, kun pienet ja isot linnut rakentavat pesiään vieden ahkerasti rakennusmateriaalia nokissaan. Monet linnut ovatkin taitavia pesänrakentajia, kuin pieniä muurareita konsanaan. Usein huomaa, jos oman kesämökkinsä lähellä seuraa lintuja, että samat linnut palaavat vuosi toisensa jälkeen samoille seuduille pesimään. Miten ne sitten voi tunnistaa? Ornitologit, jotka lintuja tutkivat, ovat sanoneet, että sen vaan huomaa lintujen käytöksestä. Saattavat esimerkiksi muuttaessaan tulla samaan pönttöön rakentamaan uutta pesää.
Mökkielämään kuuluu paljon kaikenlaisia perinteitä, joita moni noudattaa vuodesta toiseen. Mattojen pesu järvessä Mäntysuovalla on yksi niistä. Kuinka ihana tuoksu on kodissa, kun matot on pesty ja jätetty lattialle laitto odottamaan syksyntuloa. Sitä ei moni ulkomaalainen ymmärrä, eikä sitäkään, kun Suomessa kuivatetaan pyykkiä ulkona. Moni pitää suomalaisia sen suhteen ihan outoina. Joka maassa on omat perinteensä, ja vaikka perinteitä yleensä pidetään yllä enemmän maaseudulla, niin matonpesu on kuitenkin säilynyt. Moni muistaa varmasti kun oli lapsi, kun vanhemmat pesivät kotirannassa mattoja, kuinka siinä kilpailtiin, että kuka saa mattojen kanssa uida niitä huuhtoen.