Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Vuodenaikojen vaikutus

Vuodenaikojen vaikutus

Kuten kaikki tiedämme, meillä on neljä vuodenaikaa: kesä, kevät, syksy ja talvi. Jokaiseen vuodenaikaan liittyy omat luonnossa tapahtuvat muutokset. Vuodenaika vaikuttaa usein myös ihmisen luonteeseen, riippuen milloin on syntynyt. Jos on syntynyt talvella, tykkää talvesta ja inhoaa kuumia kesäpäiviä. Jos on syntynyt kesällä, ei voi sietää lunta, kylmää ja pimeää. Syksyllä syntyneet taas rakastavat syyssateita ja pimeitä syysiltoja. Keväällä syntyneet toimivat kuten luonto keväisin, eli heräävät uudelleen henkiin pitkän talven jälkeen. Eläimethän eivät osaa puhua, joten ne eivät voi kertoa tunteitaan, mitä ajattelevat eri vuodenajoista. Viihtyvätkö vai eivät, kaikkien eläinten pitää sopeutua, oli sitten talvi tai kesä, mikäli eivät muuta muualle.

Miksi luonto on määrännyt, että vain linnut muuttavat talvisin lämpöisiin maihin. Linnuilla on siivet, joten niiden on helppo vaihtaa maata, kuten lentokoneella lentäen. Ilman siipiä, olisi esimerkiksi karhulla, liian pitkä matka köntystellä etelän maihin. Koko järjestelmä on syntynyt jonkinlaisen logiikan mukaan, jotta koko evoluutio toimisi oikein. Suomessa on paljon eläimiä, joilla vaihtuu turkin värikin kesäisin ja talvisin. Sekin liittyy talven yli selviytymiseen. Luonto on täynnä paljon erilaisia kasveja ja eläimiä, joilla jokaisella on oma tarkoituksensa, kuten meillä ihmisilläkin.

Jokaisella eläinlajilla on oma tapansa selvitä talvesta. Mutta kuten aikaisemmin kerrottiin, niin karhu nukkuu talven yli, syöden itsensä kylläiseksi sitä ennen. Esimerkiksi siili ja lepakot viettävät talven horroksessa, jolloin niiden elimistön lämpötila pysyy parissa lämpöasteessa. Ne myös selviävät pitkiä aikoja liikkumatta ja syömättä, koska niiden ei tarvitse itse tuottaa lämpöä. Vaihtolämpöisiä ovat kaikki muut paitsi linnut ja nisäkkäät. Linnut ja nisäkkäät ovat tasalämpöisiä, joten kylmän talven aikana niiden täytyy liikkua, ja saada ravintoa selvitäkseen hengissä. Monet hyönteiset koteloituvat talven ajaksi. Keväällä ne kuoriutuvat, munivat ja kuolevat ennen syksyä. Linnut saavat poikasensa kevät-kesällä, mutta karhu ja orava talvella, jolloin keväällä poikaset ovat valmiita selviämään ravinnonsaannista itse.