Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Blogi » Lintubongaus voi alkaa kotipihalta

Lintubongaus voi alkaa kotipihalta

Lintubongaus on helppo aloittaa - tarvitset vain hyvät kiikarit.

Lintubongaus on harrastus, joka on jokaisen ulottuvilla, sillä lintuja on lähes kaikkialla. Harrastuksen voi aloittaa seuraamalla oman kotipihan elämää – todennäköisesti sitä on enemmän kuin heti arvaatkaan. Ja mökkimetsässä tilanne onkin jo ihan toinen! Harrastuksen aloittamiseen ei tarvita kuin hyvät kiikarit. Hyvä lintukirja voi toimia ainakin motivaattorina ja lukukokemuksena, mutta netti tarjoaa ilmaista apua myös tähän harrastukseen. Bongausta on myös hyvin eritasoista – moni tyytyy mökkibongaukseen, joka tarjoaakin hyvää ajanvietettä ja tuo lisää mielenkiintoa luonnossa liikkumiseen. Toisaalta pisteiden saalistus voi olla totisinta totta.

Esimerkiksi lintulajien määrityskisa on Bongariliiton vuosittain järjestämä kilpailu, jonka kärkeen pääsy vaatii jo melkoisia ponnistuksia. Nykyaikainen tiedon nopea kulkeminen helpottaa myös lintubongareiden elämää – netissä ja somessa leviävät nähdyt harvinaisuudet ja niiden havaintopaikat. Pesunkestävän bongarin auton kilometrimittariin voi kertyä hurjiakin määriä lintujen perässä ajettuja kilometrejä. Lintubongaus voi olla myös yhdistävä harrastus – esimerkiksi joka kevät järjestettävä Tornien taisto tuo bongaajat torneittain mukaan kisaan.

Bongaus voi olla vain mukava lisämauste arjen elämässä tai vapaa-ajan harrastuksissa – toisaalta myös nälkä kasvaa siinä helposti syödessä. On huumaavaa huomata, miten ennen pelkästä linnun äänten kakofoniasta alkaa erottaa ja tunnistaa yksittäisiä lajeja ja miten ennen elottomalta näyttänyt metsä pitääkin sisällään kymmeniä eri sirkuttajia, liitelijöitä ja suurempiakin petolintuja. Ja maiseman vaihtuessa saatavilla on taas aivan uudet kokemukset!